Tippek, ötletek

Most, hogy a téli fagyok már – már elmúltak, a melegebb napokon újra kimerészkedünk a csalogató zöldbe, a kert körül jár a gondolatunk – ültetnénk már locsolnánk és néznénk a virágokat… de kezdjük az elején:

Március havi ajánlatunk: Mit tehet a szép gyepszőnyegért?

Tavasszal mindig sok a teendő a kertben, de érdemes egy kis időt szánni a gyepszőnyegre is.

Fontos, hogy a gyepszőnyeget telepítés után alaposan öntözzük meg, majd az első két hétben ügyeljünk arra, hogy mindig nedves legyen. Nyírni hetente érdemes, 4-5 cm hosszúságúra. Tavasszal kifejezetten ártalmas többet várni a fűnyírással, mert kiritkul és a színe is egyenlőtlen lesz. A gyakori nyírás ezzel szemben elősegíti a gyepszőnyeg dússá és egészségessé válását. Próbáljunk a fűnyíróval mindig máshol megfordulni! Száraz időben érdemes picit hosszabbra nyírni, így jobban tudják a fűszálak a tápanyagokat tárolni.

Öntözni általában elég hetente 2-3 alkalommal, lehetőség szerint a reggeli vagy az esti órákban. Mindennapos öntözésre csak nagy kánikulában van szükség. Március végén érdemes a gyepszőnyeget műtrágyázni, majd nem sokkal később egy gépi szellőztetést is végezni. Ezzel megerősítjük a gyepet és elkerüljük a mohásodást, illetve gazosodást.

Ha további kérdése van gyepszőnyeg fektetéssel vagy ápolással kapcsolatban, bátran forduljon munkatársainkhoz, vagy kattintson ide!

További információk:  Füvesítés, igény szerint gyepszőnyegfektetés

Február havi ajánlatunk: Legyen a városban is mindig a közelben egy talpalatnyi zöld!

Azon gondolkodik, hogy miként hasznosíthatná a tetőt? Zavarja, hogy túl csupasz minden, és nincs sehol egy olyan hely a környéken, ami megadja a természet közeliség illúzióját? Esetleg szeretne spórolni, és saját maga termeszteni növényeket, de azt gondolta, hogy a városban ez nem igazán lehetséges?

A tetőkert a jó megoldás!

A számos előnnyel bíró tetőkertek napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendnek, és ez nem véletlen. Számos pozitív tulajdonságot tudunk felsorolni, ha mellettük kell érvelni, legyen az akár az esztétikai, akár a praktikai szempontok közé sorolható. Hiszen ki ne szeretne a saját kertjében pihenni egy fárasztó nap után?

A tetőkertek akár magáncélra, akár egy lakóközösség számára kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy egy saját kis zöldövezetet alakítsunk ki. Néhány szép dísznövénnyel és egy kellemes ülőhellyel könnyedén otthonossá varázsolható bármely lapostető.

Ön is szeretné megtapasztalni a tetőkertek előnyeit? Akkor forduljon hozzánk bizalommal!

További információk: Függőleges kertek

Január havi ajánlatunk: Tegye élhetőbbé környezetét függőleges kerttel!

Belvárosban lakik? Kevésnek találja a zöld területet környezetében? Rosszalja a levegőt? Van megoldás! Válassza a függőleges kertet, zöld falakat!

A világ számos országában, szerencsére egyre több helyen találkozhatunk függőleges kertekkel. Ha Ön belvárosban, vagy lakótelepen él, bizonyára jól esik, ha kicsit a szabad levegőn, zöldebb környezetben lehet, messzebb a városi szmogtól. Miért ne alakítaná inkább úgy a szűk környezetét, hogy mindig jól érezze magát? A függőleges kertek jelentősen javítják a levegő minőségét, színt visznek a szürke városba. Sajnos sokszor nincs elég hely több növényt, fákat ültetni, azonban cégünk segítségével kihasználhatóvá válnak a falak is. Megtervezzük és megvalósítjuk az Ön függőleges kertjét, zölddé és környezetbaráttá varázsoljuk az egyhangú falakat!

Kérje bátran tanácsainkat és ajánlatunkat, ha szeretne egészségesebb környezetet teremteni a zöld falak segítségével, munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére!

További információk: Függőleges kertek

December havi ajánlatunk: Miért érdemes profikra bízni a kerttervezést?

A kerttervezés komoly munka, amelynek a célja nem csak annyi, hogy a kert vizuális megjelenése ne hagyjon semmilyen kivetni valót maga után, hanem az is, hogy minden elképzelt növény pontosan arra a helyre kerüljön, ahol a legjobb neki, ahol teljes pompájában gyönyörködhetünk majd benne.

Ahhoz, hogy tökéletes eredményt kapjunk, a kerttervezést érdemes szakértőkre bízni, akik maximális odafigyeléssel olyan teret hoznak majd létre, ami minden szempontnak megfelel. Fontos, hogy gondoljunk arra, hogy minden növénynek más az igénye, van, amely az árnyékosabb területeket kedveli, van, amelyik a sziklás terepen tud jól megélni, és létezik olyan is, amely az erős napfényben érzi jól magát.

A profi kerttervezés során a növényeknek ezeket a tulajdonságaités igényeit használják ki ahhoz, hogy a későbbiekben a kert pontosan olyan szép legyen, amilyenre Ön vágyik!

Ne feledje, a kerttervezés elengedhetetlen, hogyha igazán rendezett és látványos kertre vágyik! Forduljon hozzánk bizalommal!

További információk: Kertek megtervezése felmérés és egyéni igény alapján

November havi ajánlatunk: Professzionális burkolatépítés

A garázsbehajtók, járdák és kerti utak kialakítása legjobb esetben még a kert beültetése előtt elvégezendő feladat. Azonban a kert elkészülése után is van lehetőségünk burkolatépítésre, ám ez a folyamat gondosabb odafigyelést és precízebb munkafolyamatot igényel.

Pontosan hogyan is zajlik a burkolatépítés?

 • Mint minden építési munkálat, a burkolatépítés is a felméréssel kezdődik
 • A megrendelő igényei és az adott lehetőségek alapján a tervek elkészítése
 • Az alapok és határok kijelölése
 • Az átültetésre kijelölt növények megóvása és elhelyezése
 • A burkolat és szegélyek lefektetése
 • Esztétikai munkálatok

A burkolatépítés során minden esetben figyelembe vesszük a talaj és a már előre elültetett növények helyét és minőségét. Fontos szempont, hogy a burkolat kialakításánál figyelembe vegyük a növények növekedési ciklusait, az esetleges későbbi kellemetlenségek – mint a fa gyökérzetének terjeszkedésével okozott repedések, törések a burkolaton – elkerülése érdekében.

Ha Önnek is megbízható burkolatépítési szolgáltatása van szüksége, forduljon hozzánk bizalommal és kérjen szakértő tanácsadást!

További információk: Garázsbehajtók, járdák, kerti utak burkolatának elkészítése a jelenleg kapható összes termékből

Október havi ajánlatunk: Miért jár jól az automata öntözőrendszerrel?

Az öntözés minden kerttulajdonos napi rutinjába beletartozik. Ez a tevékenység sokszor csak fárasztó kötelesség, hiszen gyakran a hajnali órákban kell kézbe fogni a slagot. Az automata öntözőrendszer telepítésének köszönhetően azonban nem csupán a korán keléstől szabadulhatunk meg egyszer és mindenkorra, hanem a pázsitnak is kedvezhetünk.

Az automata öntözőrendszerekkel egyenletesebben történik a locsolás és mindig ugyanabban az időben kerülhet rá sor, így rendszeres és koncentráltabb lehet a kert vízpótlása, miközben Ön időt takaríthat meg vele. Beállíthatja, hogy mindig ideális időpontban, tehát hajnalban nyíljanak meg a csapok, így a vízpárolgás is optimálisabb és kedvezőbb a növényeknek.

Az öntözőrendszer telepítésével Ön megteremthet egy szebb, egészségesebb kertet, anélkül, hogy meg kellene szenvednie érte. Ezzel hosszú távon ingatlana szépségét és értékét is eredményesen növelheti.

Felejtse el az öntözéssel járó kihívásokat, forduljon hozzánk bátran, és bízza ránk automata öntözőrendszere telepítését!

További információk: Automata öntözőrendszerek telepítése

Szeptember havi ajánlatunk: Miért válassza a gyepszőnyeg fektetést?

Nincs is szebb a zöldellő gyepszőnyegnél, mely csodás éke lehet kertünknek. Ha a gyepszőnyeg fektetés mellett döntött, számtalan előnyre tehet szert, az esztétikai szempont mellett.

A gyepszőnyeg fektetés gyommagoktól mentes, azonos színű és magasságú növényréteget biztosít. A gyepszőnyeg nem olyan kényes, mint a fűmag, hiszen már kifejlett, erősebb növényállománnyal dolgozunk, szinte már a lefektetés után használhatóvá válik. A gyepszőnyeg alá zökkenőmentesen be lehet telepíteni vakondhálót is, így óvhatja kertjét a kártékony kisállatokkal szemben is, melyek igen sok bosszúságot okozhatnak. Összességében a munkaigény és a költség is kevesebb, ha a gyepszőnyeg fektetést választja.

Ha kedvet kapott a gyepszőnyeghez vagy régóta álmodozik már a zöldellő gyepről, akkor ne habozzon, vegye igénybe szolgáltatásainkat és profi szakembereink segítségével megvalósíthatja álmai kertjét!

Felmerülő kérdéseivel, illetve egyedi igényeivel bátran vegye fel a kapcsolatot kollégáinkkal!

További információk: Füvesítés, igény szerint gyepszőnyegfektetés

Július havi ajánlatunk: A sziklakertek színpompás világa

A legelső mesterséges sziklakertek Kínában és Japánban készültek. Hazánkban a sziklakert építés során leginkább a színpompás virágok sokszínűségén és különlegességein van a hangsúly, Kínában és Japánban viszont inkább a sziklák formája az, ami domináns.

Két típusát különböztetjük meg a sziklakerteknek:

 • Tájképi sziklakertek, melyek a természetet varázsolják kertünkbe.
 • Miniatűr sziklakertek, amik apró növényekből állnak össze, és manapság nagyon divatosak.

Sziklakertünk nagyban hozzájárul kertünk összhatásához, ezért a sziklakert építés során gondosan össze kell válogatni, és a kerthez illően megtervezni sziklakertünk kinézetét és a növényeket, melyeket ültetni fogunk bele. Ha gondosan karban van tartva és szépen meg van tervezve, akkor biztosak lehetünk benne, hogy udvarunk legszebb díszeként fog pompázni.

Hívja szakembereinket sziklakert építés céljából, hiszen gyorsan és egyszerűen gyönyörű szép sziklakertet varázsolnak az Ön kertjébe is, és Önnek nem lesz más dolga, mint gyönyörködni benne!

További információk: Sziklakertek, kerti támfalak építése

Június havi ajánlatunk: A kerti tó építésének lépései

Szinte mindenki ábrándozott már róla, hogy milyen különleges élményt kínál egy kerti tó. Nincs ebben semmi különös, hiszen a kerti tavak olyan nyugalmat sugároznak, melyet igazán csak a természetben érezhetünk. Mit szólna, ha azt mondanánk, hogy kerti tava már egy-két nap alatt is megépülhet?

A folyamat nem is olyan bonyolult, mint ahogy azt elsőre gondolná, a kerti tó megépítése nagy vonalakban a következőképpen néz ki:

 • Kijelöljük a tó pontos formáját, ezt általában mészporral tesszük meg. A későbbiekben így még egyszerűbb a módosítás és a finomítás.
 • A vízinövényeknek lépcsőket kell kialakítanunk, ajánlatos minél több fokot kialakítanunk, hiszen minden növénynek más-más igényei vannak.
 • A szintezés pontos mérése következik: a vízmértéket gondosan használva leellenőrizzük, hogy nincs-e még minimális lejtés sem. Ha nem figyelünk, a későbbiekben igen nagy munkánk adódhat.
 • A késznek vélt mederből kiszedjük a szemetet, köveket, gyökereket és minden egyebet, ami később gondot okozhat.
 • Homokkal befedjük a meder falát, mintha csak kimeszelnénk.
 • Gondosan leterítjük a tófóliát.
 • A tavat felengedjük vízzel, majd a fólia szélét eligazítjuk.
 • Amennyiben elégedettek vagyunk az alappal, megépíthetjük a szegélyt és elhelyezhetjük a növényeket.

Amennyiben profi csapatot keres kerti tavának megépítéséhez, kialakításához, a legjobb helyen jár! Keressen bennünket elérhetőségeinken még ma!

További információk: Medencék, tavak és csobogók készítése

Május havi ajánlatunk: Az élő zöldfal szépsége

Növényeket ültetni több szempontból is előnyös döntés bármely környezetbe, hiszen nem csak frissítő látványt nyújtanak, de örömet okoznak, a legszürkébb helyiséget is képesek élettel megtölteni és nem utolsó sorban frissen tartják a levegőt, valamint kellemes illattal töltik meg a teret.

Csupán néhány cserepes növény sivár képet ad, nem töltik be tökéletesen funkciójukat. Mit szólna egy egész falnyi növényhez? Az élő növényekből álló zöldfalat kültérre, de akár beltérre is ajánljuk. A látványos megoldás dekorációs elemként is megállja a helyét design irodákban, hotelek fogadó tereiben vagy vendéglátóegységekben, de privát kertekben is szemet gyönyörködtető és egyedi lehetőséget nyújt, mindeközben szervezetre gyakorolt hatását is élvezhetjük.

Az élő növényekből felépülő zöldfal gondozása minimális energia befektetést kíván, a végeredmény pedig magáért beszél. Zöldfal készítéssel kapcsolatos részletes tájékoztatásért bátran vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy Ön is zöldebbé tehesse környezetét!

További információk: Függőleges kertek

Április havi ajánlatunk: Örök harmónia a kertben

A kert él, folyamatosan fejlődik, az évszakokkal együtt változik, évről-évre megújul, így képes mindig új arcát mutatni.

Meggyőződésünk, hogy a kertépítés egy művészet, melyben az élettelen és élő közötti folyamatos harmónia megteremtése a cél. Miután az alkotóelemek egy része élőlény, melyeknek optimális körülményeket kell biztosítanunk, így azok növekednek, szaporodnak, virágoznak, termést hoznak és elhalnak, ahogy a természet rendje megköveteli, ezért a belőlük létrehozott kompozícióknak nem csak egy adott pillanatban, hanem folyamatosan, hosszú éveken keresztül kell díszíteniük az épített környezetet.

A kerti a természet közelségét hozza otthonunkba, legyen a kert eldugott részén megbújó kis tavacskáról, vagy akár egy kis vízesésről. Számunkra a legszebb kerti tó, amelyben különféle növények élnek, halak úszkálnak, különleges, mégis egyszerű. A kerti tó építéséhez kérjük szakember segítségét, hiszen a kert tökéletes egyensúlyát csak kell hozzáértéssel és tapasztalattal lehet megteremteni.

Ha Ön is idilli, harmonikus kertet álmodott magának, bátran vegye fel velünk a kapcsolatot kertépítéssel és kerti tó építéssel kapcsolatban!

További információk: Medencék, tavak és csobogók készítése

Február havi ajánlatunk: Kerttervezés lépésekben – A gondolattól a kész kertig

Ha már régóta szeretnénk egy olyan kertet, mely dekoratív oázisa lehet otthonunknak, érdemes szakértő kertépítőre bíznunk a feladatot. A kerttervezés folyamata igen összetett, ha tökéletes eredményre törekszünk, mindenre kiterjedő tervet kell készítenünk, figyelembe véve az évszak nyújtotta lehetőségeket.

Most néhány lépésben igyekszünk felvázolni, hogyan is néz ki a gondos kerttervezés:

 1. Miután tisztáztuk az igényeket, felmérjük a kert tulajdonságait.
 2. A látottak alapján elkészül az alaprajz, amely rendkívül fontos szerepet fog játszani a továbbiakban.
 3. Vázlattervek készítése, melyekből a tulajdonos kiválaszthatja a neki legjobban tetszőt.
 4. Növényültetési tervet is készítünk, mely felsorolja az ültetendő növények fajtáját és mennyiségét.
 5. A részlettervek elkészítése azokban az esetben szükséges, amikor a kertben olyan elemeket is elhelyezünk, mint például lépcső, támfal vagy pergola.
 6. A kert legfontosabb részeiről élethű nézetrajzokat is készíthetünk, jobb képet kapva a lehetséges eredményről.
 7. Költségvetés egyeztetése.
 8. A kert kialakítása és betelepítése a megfelelő sorrendben és eljárásokkal.

Amennyiben Ön is profik által megtervezett és kivitelezett kertet szeretne, a legjobb helyen jár! Tájékozódjon honlapunkon, kérje ajánlatunkat még ma!

További információk: Kertek megtervezése felmérés és egyéni igény alapján

Január havi ajánlatunk: A függőleges kertekről röviden

Napjainkban egyre nagyobb teret hódit a függőleges kert, hiszen még a nagyvárosok szürkeségében is vágyunk a természetre. Anélkül tehetjük zöldebbé környezetünket, vagy a város képét, hogy értékes földterületet ültetnénk be, ráadásul ezt a trükköt nagyszerűen alkalmazhatjuk külső, vagy beltéri falakon is.

A függőleges kert lényege, hogy a megfelelően kiválasztott és telepített növények a falakon megélve, függőlegesen növekednek. Kialakíthatjuk erkélyeken, teraszon, de bármilyen szegletet zöld oázissá alakíthatunk. A másik irányzatot zöld falnak hívják, és a belső tereket hivatott üdébbé, természetesebbé tenni, de beültetése a falra szerelt virágládák és cserepek miatt körülményesebb lehet.

A zöld falnak számos előnye van, ilyen például a kiegyensúlyozottabb mikroklíma, dekorativitás, és az emberekre gyakorolt pozitív hatás. Hihetetlen, de méretétől függően olyan nagy hatással lehet egyes belső terek klímájára, hogy még a fűtésszámlával is spórolhatunk.

Ha Önt is megragadták a függőleges kertek lehetőségei, keressen bennünket bizalommal!

További információk: Függőleges kertek

December havi ajánlatunk: Hogyan készítsük fel a télre növényeinket?

Beköszöntött a tél, hamarosan az első fagyok és az első hótakaró is megjelenik. Ilyenkor kevesebb a tennivaló a kertben, de ez nem azt jelenti, hogy amint az utolsó nyári napnak vége, letesszük a locsolót és nincs semmi dolgunk tavaszig.

Fel kell készíteni a növényeket a hosszú téli álomra, hogy ne csak túléljék a telet, de erősen és egészségesen köszönthessék hónapok múlva az újabb tavaszt. Melyek a legfontosabb teendők ilyenkor? Rövid összeállításunkból most megtudhatja, milyen tanácsokat érdemes megfogadnia a tél beköszönte előtt a növények gondozása során.

 • A lágyszárú növények ágyását ássuk fel mélyen, még mielőtt beköszöntenek a fagyok, így a téli csapadék oda jut, ahová kell, illetve vágjuk vissza a szárukat.
 • A rózsákat takarjuk be a tövüknél, valamint ha nem hullatták el az összes levelüket, távolítsuk el azokat. Ez azért fontos, mert a leveleken káros kórokozók maradhatnak, amik a telet túlélve, tavasszal megtámadhatják a rózsát.
 • A fák törzsét lemeszelhetjük, de helyette zsákszövettel is betakarhatjuk, megóvva őket a téli időjárás káros hatásaitól.

Növények gondozásával, illetve kertépítéssel kapcsolatos további információkért forduljon hozzánk bizalommal!

További információk: Téli faápolási, metszési, hó eltakarítási munkák

November havi ajánlatunk: A kerti világítás lehetőségei

A kertek világítása hazánkban még kevésbé elterjedt jelenség, legalábbis, ami a magán kerteket és udvarokat illeti. A parkok, közkertek megvilágítása fontos, hiszen segítik a közlekedést, támpontot nyújtanak a sötétben, valamint a közparkokban kihelyezett világító testeknek hangulatteremtő funkcióval is bírnak. Egy kellemes esti séta tökéletes helyszíne a romantikusan megvilágított, zöldellő vagy éppen hóborította park.

Miért ne teremtené meg ugyanezt a miliőt a saját otthona kertjében is? Gondolt már arra, hogy valami hiányzik udvaráról, ahhoz hogy tökéletes legyen az összhatás? A szépen vágott gyep, a gondosan ápolt rózsatövek és a takarosan mázolt kerítés látványát miért ne hangsúlyozhatná este és éjszaka is, amikor már nem süt a nap? A kerti világítás segítségével egyszerűbb a tájékozódás, valamint a fények különleges hangulatot teremtenek kertjében.

Cégünk számos lehetőséggel áll ügyfelei rendelkezésére kerti világítás tervezése és kivitelezése során. Ossza meg velünk elképzeléseit és segítünk megtervezni az Ön ízlésének, valamint a környezet sajátosságainak leginkább megfelelő megoldást!

Válassza a kerti világítást és csempésszen utánozhatatlan hangulatot otthonába!

További információk: Kerti világítás

Október havi ajánlatunk: A kerttervezés szempontjai

Otthonunk kényelmes és esztétikus kialakításához szervesen hozzátartozik a kert kialakítása, melynek elsődleges lépése, hogy a szükséges szempontok szerint egy számunka ideális rendszert tervezzünk a rendelkezésünkre álló területen, melyhez az esetek többségében érdemes szakértő segítségét is kérni.

 • A kert adottságait figyelembe véve osszuk fel a teret és a kerttervezést ennek megfelelően kezdjük, gondoljuk át, hogy milyen funkcióra mennyi teret szánunk, valamint törekedjünk az egyensúly és harmónia megteremtésére.
 • Vegyük figyelembe, milyen funkciót lásson el kertünk, például veteményes, díszkert, stb.
 • A formák és vonalak jelentősen meghatározzák az esztétikus kialakítást és egy-két kreatív ötlettel igen dekoratív környezetet hozhatunk létre.
 • Fontoljuk meg, hogy milyen növényeket szeretnénk a kertbe, az időnknek és hozzáértésünknek megfelelően.
 • A kerttervezés során gondoljuk át, hogy milyen formában van szükségünk vízre, áramra a kertben.
 • Döntsünk a kerti bútorok és építmények elhelyezéséről, például kerti pavilon, sütögető, kerti tó, stb.
 • Ne hagyjuk figyelmen kívül a stílus kialakítást, anyaghasználatot, színek harmóniáját, stb.

Kerttervezéssel kapcsolatos profi szaktanácsadásért és segítségért tekintse meg weboldalunk információit, valamint keressen minket bizalommal elérhetőségeinken és mindenben készséggel állunk rendelkezésére, hogy otthona olyan lehessen, amilyet megálmodott!

További információk: Kertek megtervezése felmérés és egyéni igény alapján

 

A díszkertek téli védelme

A télre való felkészítés a balkonnövényeink esetében is elkerülhetetlen. Meg kell kezdeni a telelésre szánt növények előkészítését és behordását.

 télre való felkészítésAz ápolt kertekre fordított   idő és figyelem leginkább a  nyári napokban hálálja meg magát, de ahhoz, hogy fáradozásainkkal maradandó eredményt érjünk el, a téli időszakban is meg kell tennünk néhány fontos intézkedést. Általános szabályként tartsuk szem előtt a növény fény-, hőmérséklet és vízigényét, amikor egy- egy konkrét növényt meg akarunk védeni a téltől.

Muskátli

Ablakaink, erkélyeink gyönyörű díszét a több színben pompázó muskátlik jelentik. Átteleltetéséhez az első októberi fagyoktól egészen tavaszig, különlegesen kell tárolni.

Mielőtt a töveket elhelyeznénk a teleltető helyen, le kell vágnunk a nyíló virágokat, és az összes bimbót is, valamint meg kell szabadítanunk a növényt a száraz, beteg, sárguló leveleitől.

A kerti muskátlit hűvös, 6-8 Celsius fokos helyiségbe helyezzük el. Erre a legalkalmasabb a pince vagy a padlásszoba. A fiatal növényeket hagyjuk metszetlenül, az idősebb töveket vágjuk vissza. A teleltetés alatt csak ritkán öntözzük úgy, hogy a földlabda sose legyen porszáraz. A túlzott nedvesség baktériumos betegségek kialakulását vonhatja maga után.

növénygondozás

A futómuskátli teleltetéséhez a 6-8 fokos hőmérséklet már alacsony. Nekik legalább 10-12 fokos hőmérsékletre van szükségük a biztonságos átteleléshez. Erre a lépcsőház, előszoba, fűtetlen konyha a legalkalmasabb hely. A magasabb hőmérséklet ellenére itt se vigyük túlzásba az öntözést, mert ebben az esetben különféle betegségek léphetnek fel.

Gumós begónia

Ha begóniát neveltünk edényben, függőkosárban vagy balkonládában, az edényeket tegyük fagymentes helyre. Álljunk le az öntözéssel, és várjunk mindaddig, amíg a növény teljesen elszárad. Az elszáradt részek ugyanis könnyen eltávolíthatók a gumóról, és a gumót egyszerűen, sérülésmentesen kiszedhetjük a talajból.

Ha virágágyásból szedjük, tegyük ezt az első fagyok beállta után, amikor a növény hajtásainak csúcsa már megbarnult. Végezzük óvatosan ezt a műveletet. Használjunk ásóvillát, és a növény körül törjük fel a talajt, majd a gumót földlabdával együtt emeljük ki. A földtől megtisztítva tároljunk néhány hétig huzatos, napos helyen, hogy kiszáradjon. Majd tegyük tőzeg közé, és vigyük fagymentes helyre. A tőzeg jól szigetel, és vízfelvevő képessége miatt pedig megakadályozza, hogy a gumó megrohadjon.

Fukszia

A teleltetést általában október végén, november elején, az első fagyok beálltakor kell megkezdeni. A teleltetés előtti hetekben kevesebbet öntözzünk, ne tápoldatozzunk.

teleltetés

A teleltetésre szolgáló helység mindenképpen fagymentes legyen. Az ideális az 5-10 Celsius fok hőmérsékletű, világos, viszonylag párás hely, például üvegház. Ha ilyen nem áll rendelkezésünkre, akkor sem kell lemondanunk a teleltetésről. Ha van egy fagymentes pincénk, lépcsőházunk, ott a fuksziák kellő odafigyelés mellett átvészelhetik a telet.

Leander

A leander az egyik legkedveltebb mediterrán dísznövényünk, ám sajnos ez a gyönyörű növény a mi téli hideg időjárásunk miatt nem bírja ki a szabadban. A leander teleltetése kertes házban legtöbbször nem okoz problémát. Vigyük a leandert télire egy világos 5-10 fokos helyiségbe, ahol tavaszig kipiheni magát.

kertészet

Mivel a leander leveleit a tél folyamán sem hullajtja le, ezért fontos, hogy a teleltetőhely világos legyen. A hűvös környezet csaknem ugyanilyen fontos szempont. Bár a nyári hónapokban vízigényes növényről van szó, a téli időszakban csak kevés vizet igényel. Kiültetni csak a fagyok elmúltával szabad.

Kaktusz

A kaktuszok rendszerint teleltetést igényelnek, bizonyos fajok igényei ettől teljesen eltérőek lehetnek. Ilyenek például a karácsonyi és a húsvéti kaktusz, melyek nem igényelnek különösebb teleltetést. Ahhoz, hogy nyáron aktívak legyenek, ahhoz télen nem árt pihenniük. Némelyik sok kaktusz csak akkor hoz virágokat nyáron, ha előtte pihent a télen.

tereprendezés

A teleltetést olyan helyen végezzük, ahol télen se megy fagypont alá a hőmérséklet. 5-10 fok elég a legtöbb kaktusznak. A teleltetés előtt alaposan szárítsuk ki a kaktuszokat, pláne ha sötét helyen töltik növényeink a telet. Ilyenkor teljesen leállnak és nem képesek felvenni a nedvességet, így az a gyökerek elrohadását illetve a növény megnyúlását is eredményezheti. Ugyanebből a megfontolásból ne is locsoljuk kaktuszainkat a teleltetés alatt. Fontos, hogy ne legyen párás dohos a levegő ott, ahol tartjuk őket. A párás levegőben gombák és egyéb kártevők támadhatják meg növényeinket.

Angyaltrombita

Mielőtt a teleltetőbe kerül, vágjuk erősen vissza. Sötét, hűvös – max. 15 °C – helyen tartsuk, keveset öntözzük. A nedvesség gyökér- és szárrothadást okozhat.

sziklakertek

Amennyiben télikertben teleltetjük, tavasszal is visszavághatjuk. Feltétlenül szükséges, hogy visszavágjuk, mert a növény csak az egyéves hajtásokon virágzik.


Szeptember – október – november teendők a kertben :

Ahhoz, hogy növényeink szépen, egészségesen fejlődjenek, megfelelően kell őket elültetnünk. Az ültetés legjobb időpontja az örökzöld fenyők esetében augusztus végétől október elejéig tartó időszak. A lombhullató fák és cserjék esetén  ez az időszak október elejétől november közepéig tart. Ha úgynevezett szabad gyökeres növényeket vettünk, ezeket az időpontokat feltétlenül tartsuk be! Földlabdás növények ültetését megfelelő gondoskodással az év bármely szakában végezhetjük. Nyáron figyelni kell arra, hogy kánikula esetén inkább a kora esti vagy reggeli órákban ültessünk. Manapság a faiskolák és kertészeti árudák a dísznövényeket szinte kivétel nélkül földlabdával hozzák forgalomba, ezáltal növényeinket fagymentes időben bármikor elültethetjük.

Mielőtt kiválasztanánk a megfelelő növényt, gondolkozzunk el azon, hogy lombhullató vagy örökzöld növényt szeretnénk-e. Nagy előny, ha a fa vagy cserje télen is üde zöld színfoltot képez a kertben, de akkor le kell mondanunk a lombhullató fajok minden évszakban más és más látványáról. Azt szokták mondani, hogy a kert akkor igazán szép, ha megközelítőleg egyenlő arányban találhatók benne örökzöld és lombhullató növények. A fák, mint a kert legmagasabb növényei, alapvetően meghatározzák az összképet.

A fa olyan hosszú évekig élő növény, amelynek a talajszintnél csupán egy fásodott szára van. Fajtól és fajtától függően egy fa lehet 60 cm magas, de akár 30 méteres is.

A fák ültetőgödrét egy köbméteresre ássuk ki. Az átlazított talajhoz adjunk szerves trágyát vagy komposztot, a szabad gyökeresek esetében a gyökereket enyhén vágjuk meg. Az ültetés után gondoskodjunk a fák megtámasztásáról, hogy ne dőljenek meg nagyobb szélroham esetén sem. Az örökzöldeknél óvatosan bontsuk le a földlabdát összefogó zsákot, de azzal együtt helyezzük az ültetőgödörbe. A gyökérzetüket ne metsszük meg, mert a nitrogént a gyökerükön lévő nitrogénmegkötő baktériumokkal szimbiózisban veszik fel! Figyeljünk ezért arra is, hogy a gyökerekről a földlabda ne essen le!

Az őszi hónapok folyamán, szeptemberben, októberben és novemberben, amikor a talaj hőmérséklete 15° C alá süllyed, a tavaszi virágok (pl. tulipán, nárcisz, jácint, szibériai csillagvirág, törpeírisz, szellőrózsa, sáfrány) hagymáit el kell ültetnünk.

Ha a házat nem akarjuk fával leárnyékolni, eltakarni, akkor ültessünk bokrokat. A cserje olyan évekig élő növény, amelynek a talajszintnél elágazódó, fásodott hajtásai vannak. Magassága akár 6-7 métert is elérhet. A fák és cserjék között néha nem lehet éles határvonalat húzni. A mogyoró, a magyal vagy a som magassága miatt inkább kisebb fának tekinthető, még ha több fás szára is van. A cserjéknek sokféle szerepe lehet: csoportosan ültetve jellegzetessé varázsolják kertünket. De gondolhatunk térelválasztásra, kertünk tagolására is. Becsempészhetünk egy-egy színes levelű fajt is, de vigyázzunk, mert feltűnő színével nem hagyja érvényesülni kertünk teljes szépségét.

A cserjéken belül külön meg kell említenünk a kúszócserjéket. Ezek olyan növények, amelyek képesek függőleges tárgyakra felkapaszkodni vagy rácsavarodni. Néha a kúszó jelleg csak a növény teljes begyökeresedése után alakul ki. Sok olyan cserje van, amelyik nem igazi kúszónövény, de falak vagy pergolák mellé telepítve kúszóként viselkedik. Ilyen például a tűztövis, a téli jázmin vagy a futórózsák.

A tűlevelűekről elmondhatjuk, hogy kevésbé valók kiskertbe, mert túlságosan leárnyékolják a területet, és metszéssel sem ifjíthatók. A sok mindent kibíró tiszafa kivétel. Viszont, főleg ha kisgyerek, állat van a háznál, szem előtt kell tartanunk, hogy mérgező. Az évelőágyások hálás kísérője lehet a boróka, a törpefenyő.

Tervezéskor feltétlenül vegyük figyelembe tíz évvel későbbi méretüket és alakjukat is. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy hol és mekkora területet árnyékolnak majd be. Elronthatja a jószomszédi viszonyt, ha egy terebélyes fa a szomszéd virágágyásai vagy pihenőhelye fölé is nem kívánt árnyékot vet. A nagyobb fák kiterjedt gyökérzetükkel a környező épületek alá nőhetnek, csökkentve ezáltal stabilitásukat. Egyes fák gyökérzónája majdnem akkora, mint maga a lombkoronájuk. A gyökérzet nagy részét hajszálgyökerek alkotják, amelyek átjárják a talajrészecskéket körülvevő vízburkokat.

A kifejlett fák közé ültetett növények életfeltételei jelentősen csökkennek, hiszen a nagy fák gyökerei a talajban levő oldott tápanyag nagy részét elszívják. Régen ősszel ültették a fákat, amikor a szabad gyökérzetű növények nyugalmi állapotban vannak. Ma már a fagyos idő kivételével egész évben ültethetünk földlabdás fákat, amelyeket gyökérzetük megsértése nélkül tudunk az ültetőgödörbe helyezni. Erdei fák számára csak az igazán nagy kertekben akad elegendő hely. Ilyenek például a közönséges bükk, a magas kőris illetve a nagyobb fenyőfélék.

A kisebb kertekbe való fák rövidebb élettartamúak, de gyorsabban fejlődnek, mint az erdei fák. Természetes előfordulási helyeik olyan magasabban fekvő területek, ahol a hideg szél korlátozza növekedésüket. A fákat és cserjéket jellegzetes alakjuk figyelembevételével is csoportosíthatjuk. Kellemes összhangot teremt a kertben, ha szinte mindegyik típus képviselteti magát.
A szabadban tartott szobanövényeinket mindaddig kint tarthatjuk, míg a hőmérséklet nem süllyed tartósan 10 celsius fok alá. A mediterrán növényeket 10-15 fokos, világos helyre tegyük, csökkentsük le a locsolást és hagyjuk el a tápoldatozást is.

A rózsákat vágjuk vissza, és a tövét takarjuk be télire fenyőkéreggel vagy falevéllel.

A gyümölcsök és zöldségek betakarítása a termesztésük legjobb része. Ne felejtsük el leszedni a gyümölcsöket, például az almát és a körtét, illetve takarítsuk be a zöldségeket és a fűszernövényeket. Gyakran előfordulhat, hogy bizonyos gyümölcsből vagy zöldségből sokkal többet termelünk, mint amennyit családunk el tud fogyasztani. Bár a legtöbb gyümölcs és zöldség frissen, a szedés napján fogyasztva a legjobb, fagyasztással, aszalással, tartósítással vagy befőzéssel meg tudjuk hosszabbítani a szezonját.

Egyes kapásnövények, mint például a sárgarépa, a hagyma és a paszternák, a földben maradhatnak a hideg évszak alatt is, és amikor szükséges, kiáshatjuk őket. Használjunk elegendő talajtakarót, hogy megvédjük a földet a fagytól, és a növény friss marad, amíg szükség lesz rá.

A hónap végén már gondoskodhatunk az ősszel virágzó, vagy díszítő fajok kiültetéséről. Ilyenek a díszkáposzták, a krizantémok vagy az árvácskák.

A kerti tó fölé érdemes védőhálót kifeszíteni, azokat a növényeket, amelyek számára nem elég mély a víz a teleltetéshez, szintén vigyük védett, fagymentes helyre.

Az őszi időszak a fűnyírások számának ritkulásával és a vágási magasság felemelésével kezdődik. A fű őszi magassága legalább 0.5 cm-rel legyen magasabb a nyárinál. Kombinált műtrágya és gombaölő szer keverékével védekezhetünk a hópenész ellen, valamint gondoskodhatunk az őszi-téli tápanyagellátásról. A gyep hibák kijavítására a hónap közepe vagy vége a legalkalmasabb. A kiemelkedések, bemélyedések, kitöredezett szélek és csupasz foltok kiigazításához esős időszakot válaszunk.

Készítsük fel télre kertünknek és szedjünk össze minden faágat és levelet! Az ágyásokat ássuk fel és gereblyézzük el, a szerszámokat és a fűnyírót tisztítsuk meg és tegyük a helyére. Eszközeink az őszi időjárásban, a hajnali párában károsodhatnak!

 

 

Bihari Kiss Szilárd

Okl. táj- és kertépítész mérnök

Telefon : 06-26-301-017

Share Button

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Copyright © 2011. Global Garden Kertészeti és Szolgáltató Kft.
Kedvező áron őszi metszések, lemosó permetezések, gyepszellőztetés, lombgyűjtés. Hívja a 06-20/972-88-68-as telefonszámot.
Global Garden Kertészeti és Szolgáltató Kft. | 2000 Szentendre, Eső u. 6. | +36-26/301-017 |
Kert.lap.hu | Öntözés - Wikipedia | Kertépítés.lap.hu

Facebook

*/?>

Google Plus

Follow Me on Pinterest
 • Tavaszi kertfelújítás? Ha most hív, még bőven lesz időnk megtervezni kertjét, így a tavasz beköszöntével már el is kezdhetjük a felújítást! http://www.globalgarden.hu/

  Pinned: 24 Mar 2016
 • Varázslatos kertet szeretne? Felújítaná udvarát? Esetleg megszabadulna a nem kívánatos kóróktól és gyomnövényektől? Ha hozzánk fordul, mi mindenben segítünk! Megtervezzük, felújítjuk, rendbe tesszük kertjét! Építünk kerti tavat, csobogót, pergolát, és még a világítást és a térkövezést is ránk bízhatja! Ennyire egyszerű! http://www.globalgarden.hu/szolgaltatasaink/

  Pinned: 16 Feb 2016
 • Alábbi linkünkre kattintva számtalan tippet és ötletet találnak, a növények ültetésétől kezdve a téli felkészülésen át egészen a metszésig és a tervezésig! http://www.globalgarden.hu/tippek-otletek/

  Pinned: 25 Nov 2015
 • A megfelelően tervezett és kivitelezett öntözőrendszer egészséges és gyönyörű növényeket, valamint dús, zöld gyepszőnyeget eredményez, és így kiküszöbölheti a pazarlást is, hiszen az öntözőrendszer segítségével csak annyi vizet fog elhasználni, amennyi valóban szükséges! http://www.globalgarden.hu/szolgaltatasaink/ontozorendszerek/

  Pinned: 21 Oct 2015
 • Tekintsék meg referenciáinkat, és mazsolázzanak a szebbnél szebb kivitelezésű kertek között! http://www.globalgarden.hu/referenciak/

  Pinned: 7 Oct 2015
 • Kertjét szeretné felújítani? Építtetne egy kerti sütögetőt, vagy egy kerti tavat? Zöld gyepet szeretne kertjében látni? Akkor tegyen érte: keressen fel minket, és mi mindenben a segítségére leszünk! http://www.globalgarden.hu/szolgaltatasaink/

  Pinned: 25 Sep 2015
 • A függőleges kert igazán különleges, egyedi, és nem mellékesen a közérzetünkre is remek hatással van. Nem hiszi? Próbálja ki! http://www.globalgarden.hu/szolgaltatasaink/fuggoleges-kertek-zold-falak/

  Pinned: 3 Sep 2015
 • Szeretne kiülni a kertbe pihenni, még akár esőben is? A szaletli tökéletes megoldás lehet erre, ugyanis melegben árnyékot ad, eső ellen pedig véd, így még akár egy kisebb partit is rendezhetünk alatta – akár esik, akár fúj. http://www.globalgarden.hu/szolgaltatasaink/kerti-pergolak-szaletlik-igeny-szerinti-kivitelezese/

  Pinned: 26 Aug 2015
 • Tervezés – kivitelezés – fenntartás. Ez a létezés örök hármasa, mely a kertre is legalább annyira igaz, mint bármi másra. Ön betartja ezt a hármast? Vagy szeretne hozzá segítséget kérni? Keressen meg minket! http://www.globalgarden.hu/szolgaltatasaink/kertek-megtervezese-felmeres-es-egyeni-igeny-alapjan/

  Pinned: 17 Aug 2015
 • Kerti tó építés: - Mérés - Ásás - Fóliázás - Talaj kiegyenesítés - Tó feltöltés - Telepítés - Vízgépészeti rendszer beüzemelése Persze ez csak felületes áttekintése a tó építésének, de kezdetnek nem rossz, ha legalább az alap lépéseket tudjuk. http://www.globalgarden.hu/szolgaltatasaink/medencek-tavak-es-csobogok-keszitese/

  Pinned: 13 Aug 2015