Aktuális teendők

Ha március – akkor tavaszi kertápolás

 • A kertekben álló fákat és bokrokat számtalan kártevő és betegség fenyegeti. Minthogy azonban itt a növények a gyümölcsfák, a gyümölcstermő bokrok, a díszfák- és díszbokrok, a szőlőtőkék egymás közvetlen közelében, vegyesen állnak, ezért növényvédelmüknek olyannak kell lennie, amely valamennyi növény számára a szükséges mértékű védelmet nyújtja anélkül, hogy az emberlakta környezetet növényvédő szer maradékokkal szennyezné. Ilyen általános megelőző és fertőtlenítő kezelés a fás növények tél végi, lemosó permetezése.
 • Ennek az ideje akkor van, amikor a nappali hőmérséklet már a fagypont fölé emelkedik. Ilyenkor a kórokozó gombák spórái és a kártevők tojásai már megkezdik élettevékenységüket, tehát fokozódik az érzékenységük a növényvédő szerekkel szemben. A megvédendő növényekben is megindul a nedvkeringés, tehát fogékonyabbá válnak a fertőzésekre.
 • Ha holnap végigsétálnak a kertjükön, akkor tapasztalhatják a lassan, de biztosan közelgő kikelet jeleit: a kinyílt fűz és mogyoróbarkákat, a rügyező rózsabokrokat, a tulipánok földből kimagasló hajtásait, az orgonabokrok duzzadó rügyeit. Nem szabad tehát késlekedni a lemosó permetezéssel annál kevésbé, mert a most alkalmazható szerek később már perzseléseket okozhatnak a fakadó rügyekben.
 • Hogyan kell most permetezni? Ha lehet, csendes, szélmentes órákban. Esőben, ködös időben semmi esetre se permetezzenek. A permetlével nem szabad takarékoskodni, bőségesen, lemosásszerűen kell a növényekre juttatni úgy, hogy minden eldugott zugba eljusson a permetlé.
 • A leggyakoribb betegségek: a nagyon elterjedt és sok kárt okozó monília, az almástermésűek varasodása, a különböző lisztharmatgombák, az őszibarackfák sok bosszúságot okozó levélfodrosodása, a pajzstetvek, a különböző atkák, az almafák vértetűje, a körtefák levélbolhája, stb.
 • A sokféle kártevő és betegség ellen legcélszerűbb most többcélú növényvédő szert választani és a speciális szerek használatát későbbre halasztani, amikor az egyes kártevők és betegségek ellen kell bevetni őket.
 • A sokféle lemosó permetezőszer többsége réz, kén, illetve olajtartalmával fejti ki jótékony hatását. Közülük a legismertebbek: a bordói lé, amely most már gyári készítmény formájában is a kertészkedők rendelkezésére áll. Jól ismert lemosó permetezőszer a réztartalmú Cuprosan, a kéntartalmú Nevikén, az olajtartalmú Agrol Plusz. Újdonságnak számít a Vektafid három változata, a réztartalmú Vektafid R, a kéntartalmú Vektafid S és az olajos Vektafid A, amelyek jól kiszórható, megbízható lemosó permetszerek.
 • Befejezésül azt mondhatom, hogy aki ezt a permetezést idejében és gondosan elvégzi, annak a tavasz és a nyár folyamán sokkal kevesebb gondja lesz a kertjével, mint aki ezt a lehetőséget elmulasztja.

 

Májusban a sok-sok tennivalónk mellett az egyik legjelentősebb és leglátványosabb kerti munka a balkonládák, kinti cserepek – kaspók beültetése:

A nyári teraszok egyik ékessége a balkonláda, ezért nem árt a gondos előkészület. Ahhoz, hogy egész nyáron át, késő őszig díszítse erkélyünket az ezerféle virág, alaposan tervezzük meg a ládák összetételét.

Szedjük össze azokat a tulajdonságokat, amiket ismerünk az erkélyünkről: szélvédettség, napellátottság, fekvés, stb.

Ha ezen adatok tudatában vagyunk, akkor már az első lépést helyesen meg is tettük. Következhet a növények gondos összeállítása.

Déli fekvésű erkélyre csak olyan balkonnövényeket válasszunk, amik bírják a tűző napot!

A sötét levelű lombjukkal díszítő növények szépen fejlődnek a déli oldalon is. Nyugodtan ültethetünk díszcsalánt, lobéliát, gazánát, mézvirágot, pistikét, petúniát, muskátlit, pileát, bársonyvirágot, mind jól fogja érezni magát.

A keleti és nyugati oldalakat már kevésbé éri a napfény, legalábbis az idő tört részén át lesz igazán napsütés ezeken az oldalakon, talán itt a szél is erősebb szokott lenni, ezért a kevésbé kényes muskátli még itt is jól érzi magát.

Ezen az oldal a fűszernövények fognak igazán jól fejlődni, ezért bátran ültethetünk zsályát, levendulát, oregánót (szurokfű), lestyánt vagy metélőpetrezselymet. Ez főleg akkor jó ötlet, ha a keleti ablakunk konyhaablak, mert akkor főzéskor csak ki kell nyúlni az ablakon, és máris elénk tárul a friss éléskamra.

Északi oldalra a kevésbé fényigényes, szelet jobban tűrő dísznövényeket érdemes ládába ültetni.

Örökzöldekkel, és évelőkkel próbálkozzunk, ami közé lehet ültetni árvácskát, ibolyát, kankalint, borostyánféléket.

( Készült a kertportal.hu segítségével )

Bár kicsit korán, de beköszöntött a tavasz így a leanderek is gyorsabban ébredtek fel téli álmukból. Ahhoz hogy szép dús virágzó növényt kapjunk egész nyáron most érdemes oda figyelni a gondozásra.

A leander az egyik legismertebb hazai mediterrán dísznövényünk, amely akár másfél méter magasra is megnőhet, és szinte egész nyáron át virágzik. Több színben is találkozhatunk vele, fehér, piros, rózsaszín ciklámen, sőt már sárga színben is kapható. Évről évre elkápráztat minket gyönyörű virágával, de csak akkor, ha megfelelő gondoskodást és ápolást kap. A téli álomból felébredve sokan még áprilisban kiteszik a napra a növényt.

Első lépésként vizsgáljuk meg a földjét és a cserepét. A leánder nagyon sok tápanyagot vesz fel a virágzás idején, így őszre a földje szinte teljesen kifogy a szükséges ásványi anyagokból. Ha két éve már nem volt a növény átültetve tavasszal az első dolgunk legyen a friss föld és nagyobb cserép vétele és cseréje.

kerttervezés

Ha kész vagyunk az átültetéssel, az első friss hajtásokat, amikor elérik, a 10 cm nagyságot metsszük vissza a felére. Ez azért fontos, hogy ne megnyúlt hajtásokat kapjunk, hanem szép tömör dús növényt. Ha a hőmérséklet kint eléri, a 15 fokos nappali meleget már kitehetjük kedvencünket a kertbe vagy a teraszra ám érdemes először árnyékos helyet keresni számára, mert a tavaszi napsugár apró barna foltokat okozhat, vagyis égési sérülést a növényen.

kertészet

Az április épp elég a leandernek hogy gyökerével benője az új cserepet, hajtásai elinduljanak a tavaszi fejlődés útján és hozzászokjon a meleg erős napsütéshez. Májusra növényünk megedződik, megerősödik, és lassan virágzásnak is indul. Ekkor már kitehetjük a napos részre, hiszen mediterrán növényként imádja a meleget.

Májustól már érdemes rendszeresen öntözni a kinti hőmérsékletnek megfelelően, mert a pangó vizet és a túl nedves földet nem kedveli, de a kiszáradás sem tesz jót. Hetente egyszer kezdjünk el adagolni tápoldatot, így biztosítva az egyenlő és folyamatos virágzást. Erre a célra a virágzó dísznövények tápoldat a legjobb.

kertépítés

A leander a levéltetvek egyik kedvelt célpontja már tavasszal ellepik a friss hajtásokat. Ez ellen a legegyszerűbb védekezés, ha pár gerezd fokhagymát ledugunk a cserépbe, vagy csalánlevet készítünk és lepermetezzük tavasszal a növényt, de egy megelőző permetezés is jól jöhet, még mielőtt megindul a növény fejlődése bármilyen rovarölő szerrel.

kertgondozás

A leander nagyon szépen mutat szoliter növényként, de akár több cseréppel is tehetünk egymás mellé a teraszra vagy a kertbe. Szaporítani hajtásdugványról tudjuk ősszel vagy tavasszal.

Ha valódi mediterrán hangulatra vágyunk kertünkbe, a leandereket tegyük szép teracotta kerámia edényekbe, tegyünk mellé hibiszkuszt, és néhány cserép fűszernövényt, pl. levendulát és rozmaringot

TAKÁCSATKÁK:

A legkevésbé ismert és legkevésbé észrevehető kártevő, de mégis leggyakoribb kártevői a leandereknek. Igazán nagy kárt azonban csak akkor okozhat nekünk, ha nem ismerjük fel a jelenlétét és nem cselekszünk időben. Ha gyakorta végignézünk a leandereinken, akkor bizonyára feltűnik, ha a legfrissebb, legzöldebb leveleken nagyon apró, tűhegynyi fehér pöttyöket látunk, és ha tudjuk, hogy ezek a pöttyök az atkák szívogatásának a nyomai, akkor nem lesz nagy baj.

öntözőrendszer kiépítés

A takácsatkák parányi, kb. fél mm-es, piros, pókszerű, viszonylag gyorsan mozgó lények, jelenlétükről úgy is meggyőződhetünk, ha az újjunkat véghúzzuk a levelek fonákán, és piros csíkok maradnak a levélen. Repülni nem tudnak, a szél, a madarak, a rovarok terjesztik őket, de egyik ágról a másikra átmásznak. A nőstények védett helyen áttelelnek, fagymentes körülmények között szaporodnak is, ezért nagyon fontos a teleltetés előtti kiírtásuk.

A legfrissebb levelek alján tevékenykednek, szájszervükkel átszúrják annak bőrszövetét, szívogatják nedveit és mérgezett nyálukkal is károsítanak. A levélszövetben megbomlik az egyensúly, a sejtek kiszáradnak. Ezek a levelek aztán már nem vesznek részt az anyagcserében, így a hajtáscsúcsra sem jutnak el a szükséges anyagok, a fejlődés leáll, a levelek, a virágok nem nőnek tovább. Kezdetben csak az említett pontocskák mutatnak jelenlétükre, de idővel az egész levél elszürkül, fénytelenné, élettelenné válik, melyet ha ebben az állapotban még meg is tudunk szabadítani az atkáktól, de a levelek sosem nyerik vissza szép zöld színüket. Ha már csak akkor figyelünk fel rájuk, amikor a hajtáscsúcsokat pókhálószerű anyag fonja be, akkor már komoly fertőzéssel állunk szemben és sajnos legtöbbször csak az amputálás használ.

Védekezés a takácsatkák ellen:

A megelőzés a legfontosabb tennivalónk, ami azért nehéz, mert a leandereknek meleg, száraz helyre van szükségük, és sajnos az atkák is pont az ilyen körülményeket szeretik, meleg fal előtt, eresz védelmében lévő leandereken telepszenek meg legszívesebben. Ha a leandereinket  térben tartjuk, meleg falaktól távol, ott, ahol körbejárja őket a levegő, akkor nem kell nagy veszélytől tartanunk. Hűvös, nedves nyarakon nem nagyon kell számolni az atkákkal, de akkor sajnos virágok sincsenek.

A minimális kártétel is figyelmeztet arra, hogy leanderünkön megtelepedett a takácsatka, ezért a korábban írtakkal ellentétben nem tűnik elegendőnek a ertőzött levelek eltávolítása, hanem azonnal tennünk kell a kártevők ellen. A kisebb növényeket fejjel lefelé egy vödör vízbe márthatjuk, kezünkkel alaposan igyekezzünk megtisztítani a növényt, a leveleket, szárakat egyaránt. Valamivel nagyobb kártételnél, ha éppen nem virágzik a leander, akkor naponta néhányszor slaggal meglocsolhatjuk a leveleket, különös tekintettel az aljukra. Ha jól és kitartóan kezeljük vízzel, akkor nem kell permetezni, mert akkor nem lesz rajta kifejlett atka. A petéket sajnos nem lehet írtani permettel (kivéve Nissuron), de esélyes, hogy lemosni le lehet őket is. A leandernek elég redős az alja, és a nagyon pici peték megbújhatnak, ezért fontos többször mosni, naponta. 6-7 napig legalább kell ezt csinálnunk, mert annyi idő alatt fejlődik ki a petéből az atka, ha netán valami mégis maradna a levélen.

Mivel a virágzó leanderek lombját nem tanácsos locsolgatni, hát a legfontosabb, amit tehetünk, az az, hogy nagyon figyelünk rájuk!

Legtöbbször azonban sajnos vegyszerekhez kell nyúlni, de nem akármilyenekhez, mert az atkáknak speciális irtószerre van szükségük. Enyhébb mérgek a

Caskade 5 EC, és a Sanmite 20 WP , utóbbit kétszer kell használni az útmutatás szerint. Mivel nem felszívódó szer, ezért bizony nagyon alaposan kell vele permetezni, mert csak közvetlenül öli az atkákat. És hátránya, hogy csúnya fehér foltok maradnak a leandereink levelein, de erre is van megoldás, ha Nonit nevű tapadásfokozót teszünk a már kész permetlébe, akkor lényegesen kevésbé csúfítja a leveleket és a hatás is fokozott.

Létezik egy Vertimec nevű felszívódó permetezőszer, elég drága, ráadásul csak engedéllyel szerezhető be, de igencsak hatásos.

De jó hír, hogy az atkafertőzés megelőzhető, ha tavasszal, és a nyár folyamán még egyszer Nissuron WP-vel permetezzük meg a még atkamentes leandereket! Ha olyan helyen teleltetünk, ahol veszélye lehet az atkafertőzésnek, akkor teleltetés előtt is szükséges lehet ez a két permetezés.

Mostanában lett közismert a Compo cég által forgalmazott Axoris Insekten-frei AF, amit 750 ml-es kiszerelésben pumpás flakonban árulnak, sajnos igen drágán, 2500.- ft körül üzlettől függően. Vigyázzunk, mert van por alakban is ilyen nevű szer, ami tán 10 literre lenne elég, de sajnos abban nincs benne az Abamektin, így atkák ellen nem hatásos. Jelenlegi ismeretünk szerint csak ilyen drágán lehet hozzájutni, de tény, hogy hatásos. Ám spórolni vele nem nagyon érdemes, mert ha csak a csúcsot permetezzük, akkor bizony lejjebbről vagy a szár repedéseiből idővel ismét fertőzött lesz a növényünk:-(

És egy érdekes, de azért nem bizonyított tapasztalat, hogy a nyár folyamán rendszeresen Wuxallal permetezett leanderlevélzetet elkerülik az atkák! Mindenesetre próbálkozni érdemes, mert legalább szép zöldek és erősek lesznek a levelek! De a tavaszi Nissuron bevetése és a Wuxálos permetezés együttesen eséllyel veszi fel a harcot az atkák ellen.

Share Button

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Copyright © 2014. Global Garden Kertészeti és Szolgáltató Kft.
Kedvező áron őszi metszések, lemosó permetezések, gyepszellőztetés, lombgyűjtés. Hívja a 06-20/972-88-68-as telefonszámot.
Global Garden Kertészeti és Szolgáltató Kft. | 2000 Szentendre, Eső u. 6. | +36-26/301-017 |
Kert.lap.hu | Öntözés - Wikipedia | Kertépítés.lap.hu

Facebook

*/?>

Google Plus

Follow Me on Pinterest
 • Tavaszi kertfelújítás? Ha most hív, még bőven lesz időnk megtervezni kertjét, így a tavasz beköszöntével már el is kezdhetjük a felújítást! http://www.globalgarden.hu/

  Pinned: 24 Mar 2016
 • Varázslatos kertet szeretne? Felújítaná udvarát? Esetleg megszabadulna a nem kívánatos kóróktól és gyomnövényektől? Ha hozzánk fordul, mi mindenben segítünk! Megtervezzük, felújítjuk, rendbe tesszük kertjét! Építünk kerti tavat, csobogót, pergolát, és még a világítást és a térkövezést is ránk bízhatja! Ennyire egyszerű! http://www.globalgarden.hu/szolgaltatasaink/

  Pinned: 16 Feb 2016
 • Alábbi linkünkre kattintva számtalan tippet és ötletet találnak, a növények ültetésétől kezdve a téli felkészülésen át egészen a metszésig és a tervezésig! http://www.globalgarden.hu/tippek-otletek/

  Pinned: 25 Nov 2015
 • A megfelelően tervezett és kivitelezett öntözőrendszer egészséges és gyönyörű növényeket, valamint dús, zöld gyepszőnyeget eredményez, és így kiküszöbölheti a pazarlást is, hiszen az öntözőrendszer segítségével csak annyi vizet fog elhasználni, amennyi valóban szükséges! http://www.globalgarden.hu/szolgaltatasaink/ontozorendszerek/

  Pinned: 21 Oct 2015
 • Tekintsék meg referenciáinkat, és mazsolázzanak a szebbnél szebb kivitelezésű kertek között! http://www.globalgarden.hu/referenciak/

  Pinned: 7 Oct 2015
 • Kertjét szeretné felújítani? Építtetne egy kerti sütögetőt, vagy egy kerti tavat? Zöld gyepet szeretne kertjében látni? Akkor tegyen érte: keressen fel minket, és mi mindenben a segítségére leszünk! http://www.globalgarden.hu/szolgaltatasaink/

  Pinned: 25 Sep 2015
 • A függőleges kert igazán különleges, egyedi, és nem mellékesen a közérzetünkre is remek hatással van. Nem hiszi? Próbálja ki! http://www.globalgarden.hu/szolgaltatasaink/fuggoleges-kertek-zold-falak/

  Pinned: 3 Sep 2015
 • Szeretne kiülni a kertbe pihenni, még akár esőben is? A szaletli tökéletes megoldás lehet erre, ugyanis melegben árnyékot ad, eső ellen pedig véd, így még akár egy kisebb partit is rendezhetünk alatta – akár esik, akár fúj. http://www.globalgarden.hu/szolgaltatasaink/kerti-pergolak-szaletlik-igeny-szerinti-kivitelezese/

  Pinned: 26 Aug 2015
 • Tervezés – kivitelezés – fenntartás. Ez a létezés örök hármasa, mely a kertre is legalább annyira igaz, mint bármi másra. Ön betartja ezt a hármast? Vagy szeretne hozzá segítséget kérni? Keressen meg minket! http://www.globalgarden.hu/szolgaltatasaink/kertek-megtervezese-felmeres-es-egyeni-igeny-alapjan/

  Pinned: 17 Aug 2015
 • Kerti tó építés: - Mérés - Ásás - Fóliázás - Talaj kiegyenesítés - Tó feltöltés - Telepítés - Vízgépészeti rendszer beüzemelése Persze ez csak felületes áttekintése a tó építésének, de kezdetnek nem rossz, ha legalább az alap lépéseket tudjuk. http://www.globalgarden.hu/szolgaltatasaink/medencek-tavak-es-csobogok-keszitese/

  Pinned: 13 Aug 2015